vineri, 23 noiembrie 2012

Cateva idei

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compoziția lor chimică au proprietăți farmaceutice și sunt folosite în terapeutica umană și veterinară.
Multe dintre plantele recomandate in acest articol sunt si frumoase, dar si usor de cultivat. Unele au avantajul ca sunt delicioase in mancaruri si salate. Mai presus de toate, daca le-ati cultivat chiar dumneavoastra, puteti fi sigur de prospetimea si puritatea lor.
Multe ierburi si plante medicinale pot fi obtinute din seminte. Cultivarea unora poate fi inceputa in casa, in ghivece, fiind apoi transplatate in gradina dupa terminarea perioadei de inghet. Altora nu le place sa fie mutate si trebuie plantate acolo unde veti dori sa le cresteti. Plantele lemnoase, precum levantica si rozmarinul, se obtin cel mai bine din lastari. Inmuiati lastarii in hormon de crestere si apoi plantati-i intr-un ghiveci cu pamant de flori.
Nu va trebuie foarte mult spatiu pentru cultivarea plantelor medicinale: multe se vor dezvolta bine in ghivece suspendate, jardiniere si altele asemenea. Daca aveti o gradina, plantele si bulbii pot fi plantati printre flori si arbusti. Dar trebuie sa le tineti la distanta de drumurile care sunt aglomerate pentru ca altfel vor contine si o cantitate mare de reziduuri de esapament pe langa toate ingredientele folositoare. Din aceleasi motive, evitati folosirea pesticidelor.
Fie ca sunt plantate pe un strat in gradina sau intr-un ghiveci, marea lor majoritate au nevoie de o buna drenare – desi menta apreciaza un pamant umed. Plantele tind sa prefere solurile sarace si nu pe cele bogate. Ca sa va formati o imagine, ganditi-va la modul cum creste cimbrul pe dealurile mediteraneene.
Aloe Vera
aloe vera
Aloe vera este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de om. Vechii greci o foloseau pentru vindecarea a numeroase boli interne sau externe, egiptenii o foloseau pentru regimurile de întreţinere a frumuseţii şi pentru îmbălsămarea morţilor, iar medicina chineză veche considera Aloe vera ca una dintre plantele cu proprietăţi terapeutice deosebite şi o numeau “medicamentul armoniei”. Ruşii numesc această plantă “elixirul longevităţii”, iar indienii americani o cunoşteau ca fiind “vindecătorul tăcut”. Medicii antichităţii, Dioscoride şi Plinius preţuiau foarte mult proprietăţile terapeutice ale acestei plante. În acele vremuri, în Europa, sucul de aloe costa foarte mult. Se spune ca, din cauza aloei, Alexandru Macedon a încercat să cucerească o insulă pe care se cultiva această plantă din care băştinaşii făceau un suc cu proprietăţi tămăduitoare.

Cumparati cateva plante mici de la un centru de gradinarit si tineti-le in casa pe un pervaz insorit. O bucatarie sau o sera incalzita sunt in regula – dar nu lasati plantele sa se usuce sau sa inghete. Vor muri daca temperatura ambianta scade sub 5 grade Celsius.
Mod de folosire: Taiati una dintre frunzele mai tinere si stoarceti gelul pe taieturile sau arsurile minore. Gelul se usuca si formeaza un bandaj invizibil care tine bacteriile in exterior si umezeala in interior.
Musetelul
musetel
Musetelul netesc, cel mai raspandit soi, este o planta anuala. Plantati semintele acolo unde planta va putea inflori, dupa ce pericolul inghetului a trecut. Imprastiati semintele, acoperiti-le cu pamant si feriti-le de frig. Musetelul prefera un sol bine irigat, partial umbrit.
Mod de folosire: Culegeti florile complet inflorite si intindeti-le pe o panza intr-un loc cald si uscat sau atarnati-le deasupra unui saculet de hartie pentru ca petalele care cad sa nu se imprastie. Ceaiul de musetel calmeaza durerile de stomac si ajuta la reducerea anxietatii.
Chimionul si Chimenul
Chimionul-Chimenul
Sunt cunoscute din antichitate ca leac pentru durerile de stomac. Fructele lor sunt atat de mici, incat sunt confundate cu semintele. Se gasesc si in farmacii, sub forma de ceaiuri, dar si la raioanele de condimente.
Aceste doua plante produc foarte multe seminte cu o aroma distincta de anason. Au un gust incredibil in preparatele picante sau parfumate, si fac minuni pentru digestie. Ambele pot fi crescute afara intr-un loc insorit odata ce a trecut pericolul inghetului.
Mod de folosire: Strangeti semintele la sfarsitul verii. Le puteti pisa intr-un mojar sau le puteti folosi intregi. Puneti o lingurita din oricare dintre ele, sau din amandoua o data, intr-o cana cu apa fiarta, lasati-le la inmuiat timp de 10 minute, strecurati si beti inainte de masa.
Usturoiul
usturoi
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langă rolul deosebit pe care îl are in buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi ofera protecţie faţă de agenţii cancerigeni.
Usturoiul va aduce cea mai mare satisfactie atunci cand il cultivati. Inainte de Craciun, desfaceti o capatana sanatoasa in catei si plantati-i in randuri distantate la 15-20 cm si la 5 cm adancime. Fiecare catel se va dezvolta intr-un bulb si vor fi gata de recoltat in luna Iulie – August. Pastrati si partile verzi (pentru a le impleti) si atarnati-l intr-un loc cald si aerisit pentru a se usca.
Mod de utilizare: Curatati cateii si adaugati-i in mancaruri sau consumati-i intregi. Unul sau doi catei de usturoi consumati pe zi in sezonul racelilor va vor imbunatati imunitatea.
Menta
menta
Menta (Mentha Piperita) este un remediu natural deosebit pentru imbunatatirea digestiei, calmarea durerilor de cap. Aroma sa si callitatile medicinale au fost apreciate de secole.
Aceasta planta aromatica apreciaza solul umed si bogat, intr-un loc insorit sau usor umbrit. Creste cu usurinta din seminte sau lastari si se intinde repede. Pentru a o mentine sub control, cresteti-o intr-un ghiveci fara fund, infundar in pamantul din gradina. Sau puneti-o intr-un vas, dar asigurati-va ca solul este bine umezit in permanenta.
Mod de utilizare: Folositi frunzele, proaspete sau uscate, in infuziile digestive sau apa de gura. Adaugati frunzele in inhalatii pentru tratarea racelii sau gripei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu